Egy dologban minden gazdi jelölt egyetért: megbízható, jó tenyészetből származó kedvencet szeretne vásárolni. Azonban, mivel minden ember más és más, különböző értékrendekkel rendelkezik, adott esetben a véleményük sem egyezik a másikéval, nem biztos, hogy az a tenyésztő, aki az egyikünknél tökéletesen megfelelt, a másiknál is be fog válni. Ezért fontos, hogy minél több tenyésztővel beszélgessünk, minél több tenyészetet megismerjünk, tudjuk, hogy milyen követelményeket támasztanak velünk szemben, mik az értékrendjeik. A tenyésztő is ember, nem tévedhetetlen, tökéletesen mindenkinek nem fog tudni megfelelni.

Én személy szerint arra törekszem, hogy a legjobb tudásommal tudjam megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat, minél szélesebb körben tájékoztassam a leendő gazdikat, megfelelően felkészítsem őket a kiscicával járó feladatokra és bármikor elérhető legyek számukra, ha kérdés merülne fel a macskával kapcsolatban. Fontos, hogy elnyerjem bizalmukat és hogy tudják, számíthatnak rám.

Mindezeken túl van pár dolog, amire a gondos gazdinak figyelnie kell vásárlás előtt, hogy biztosan jó helyről válasszon macskát, hogy tenyésztőt, és ne szaporítót találjon meg.

A mai világban egyre könnyebben tud tájékozódni az ember az internet segítségével, így könnyebben kiszűrhetőek a macska gyárosok. A legtöbb tenyészet rendelkezik honlappal és a közösségi médiában is megtalálhatóak. A közösségi médiában rögtön képet kaphatunk, akár visszamenőleg, a tenyészet tevékenységével kapcsolatban, utána járhatunk a véleményeknek, hozzászólásoknak. A különböző Szfinxes csoportokban is sok segítséget, ajánlást kaphatunk. Soha nem szabad azonban csak ezekre az információkra hagyatkozni.

Szerencsére a hirdetési oldalak kezdik belátni, hogy különbséget kell tenni a törzskönyves fajtatiszta és a nem bizonyíthatóan fajtatiszta állatok között. A nem tenyésztőtől származó kölyköket, akik nem rendelkeznek törzskönyvvel, csak fajta jellegűként lehet hirdetni. De ez nem minden hirdetési felületre érvényes! Érdemes a hirdetésben szereplő fotókat alaposan szemügyre venni, sok mindent elárulhat a hirdetőről, és a hirdetés szövege sem mindegy, hogy mit tartalmaz.

A tenyésztő mindig, mindenhol feltünteti az elérhetőségeit, érdeklődésünkre teljes körű felvilágosítást ad. Nem sajnálja idejét arra, hogy jobban megismerje a jelentkezőt, kérdéseket tegyen fel neki az elképzeléseire vonatkozóan is. A fajtának szerelmese. Az új tenyészállat kiválasztásakor, illetve a pároztatáskor figyelembe veszi a fajtajegyeket és annak megfelelően tenyészt, hogy a macskák melyik tulajdonságát szeretné örökíteni.

A tenyésztő mindig regisztrálva van valamelyik macskaegyesületnél. Macskát csak törzskönyvvel együtt ad el! 12 hetes kora előtt a kiscicát nem adja oda, de lehetőséget ad arra, hogy megnézzük őt korábban. Csak a megfelelő oltásokkal, féregtelenítve, akár chippelve, ivartalanítva tudják átvenni a kicsit. (Nem szabad elhozni a kiscicát 8-10 hetesen! Egy szaporítónak annál több a haszna, minél rövidebb ideig eteti ő a kölyköt. A kicsi azonban megsínyli ezt, nekik is ugyanolyan fontos az anyatej és a megfelelő szocializáció kialakulása is. Lehet, hogy így olcsóbb lesz a cica, de sokkal többe fog kerülni az állatorvos.)

Otthonába látogatásunk alkalmával mindenképp láthatjuk az anyát, akár az apát is. Előfordulhat, hogy külső fedező kandúr az apa, de természetesen családfáját ilyenkor is vissza lehet követni a törzskönyv másolatával. Oltási, szűrési eredményeivel, és a tulajdonos engedélyével, adatával rendelkezik és meg is tudja mutatni ezeket.

Tenyészetében tiszta, rendes körülményeket találunk. Az állatok szemmel láthatóan egészségesek, gondozottak, jól szocializáltak. (Semmi esetben sem szabad vásárolni koszos, igénytelen lakásból, autóból, garázsból és egyéb nem állathoz méltó helyről.) Kíméli a nőstényeit, nem elleti állandóan őket, nem tömegével születnek a kölykök nála.

Lehetőségeihez mérten macskáival kiállításokon is részt vesz, fontos neki mások szakmai véleménye is. Mindig próbál megújulni, fejleszteni és a macskák érdekeit szem előtt tartani.