Mielőtt elhatározásra jutunk, hogy szeretnénk-e egy kis csodával megosztani az életünket, alaposan mérlegelnünk kell, hiszen akár egy évtizeden át, vagy még tovább kell felelősséget vállalni érte és gondoskodni róla.

Mindent lépésről-lépésre, alaposan végig kell gondolni, hogy semmi ne érhessen felkészületlenül minket.

Nézzük először az otthonunkat, környezetünket. Szerencsésebbek azok, akik a tulajdonosai az ingatlannak, de nekik is körültekintően kell eljárni. Meg kell nézni, hogy esetleg a társasházi szabályzat nem tiltja-e a háziállattartást, illetve milyen kikötéseket tartalmaz az állatokkal szemben. Akik albérletben laknak, nekik még az albérleti szerződést is tanulmányozni kell. Ha lakótársak is vannak, az ő beleegyezésükre is szükség lesz. A jó szomszédi viszony megőrzése érdekében nem árt jelezni, hogy egy kissé nyávogós lesz a kezdeti időszak. Esetleg fontos lehet, hogy tudják, milyen macska kerül a szomszédságba, véletlen szökés esetén. A kertes házban élőknek külön figyelmet kell fordítani a kert biztonságosabbá tételére. Szökés- és lopásbiztos kerítés, ami nem csak bent tartja a macskát, de a kóbor állatokat is kint tartja, ami a fertőzések szempontjából nagyon fontos. Biztosnak kell lennünk benne, ha van kutyusunk, más állatunk, hogy ő sem fogja bántani, megfertőzni az új családtagot. A megfelelő oltásokat is meg kell kapnia, mielőtt a külvilággal kapcsolatba lép. Gyakoribb parazitamentesítés, megfelelő szúnyog és kullancsirtó használata is kötelező, a legjobb, ha szívférgességre is hatásosat választunk, így nyugodtabban időzhetünk a későbbiekben a kertben, teraszon. A nyári időszakban fokozattan kell figyelni, nehogy megégesse a bőrét a nap, tűző napra ne engedjük ki, inkább a késő délutáni időszakot válasszuk a kerti időtöltésre. A fertőzések elkerülése 100%-ban nem lehetséges, de nagyban csökkenthető a veszélye, ha körültekintően járunk el.

Érdemes átbeszélni az elkövetkezendő évek távlati terveit is. Külföldre költözés lehetősége, lakásváltoztatás, gyermek születése, bármi egyéb, ami nagyban befolyásolhatja az életünket, hogy ne a macska kárára történjenek a változások. Számolni kell vele is, hisz ő is családtag lesz.

Most vegyük szemügyre a jelenlegi életünket, mindennapjainkat. A napi időbeosztásunkat, hogy a munkahelyen, edzésen, egyéb helyeken töltött idő mellett lesz-e elég kapacitásunk az új jövevény gondozására, nevelésére, tudunk-e neki minőségi életet, megfelelő mennyiségű időt biztosítani. Egy kiscica életében, főleg egy szfinx esetében, nagyon fontos a személyes kontakt a gazdival, a lételemük, hogy folyton szeretgessék őket. Egyedül nem érzik jól magukat, hosszú távon társra lesz szükségük, egy négylábú barátra, aki 24 órában vele van. Gondoljuk végig, mi történne, ha esetleg baj érne minket, van-e aki segít, gondoskodik róla, amíg mi távol vagyunk. Sajnos bárkivel, bármikor megtörténhet, hogy valami közbejön, kórházba kerül, el kell utaznia. Ez idő alatt, ha nincs aki ellátja a macskát, nincs aki gondját viseli, akkor ez hatalmas problémákat okozhat.

Vannak ugyebár a piszkos anyagiak. A mai világban a munkahelyek gyorsan változhatnak, és ezzel akár a költségvetésünk összege is. Az alom, az oltások, az ételek mind-mind pénzbe kerülnek, ezek összege természetesen nagyban függ a termékek minőségétől is. Saját pénztárcánknak megfelelően már előre ki lehet számolni azt a plusz költséget, amit az új családtagra szánnunk kell. A havi ellátására mindenképp tudni kell fedezetet biztosítani a gondos gazdinak, akárcsak az esetleges váratlan orvosi költségekre is. Már a kiscica megvásárlásának is komoly anyagi vonzata van, de ha jó tenyésztőtől és szűrt szülőktől származó kölyköt veszünk, egészségügyi garanciával, akkor remélhetőleg sok kellemetlenség elkerülhetővé válik.

Remélem sikerült segítenem abban, hogy mi mindenre kell figyelni, de ha előre fel van készülve az ember, a legtöbb problémát könnyen áthidalhatja.