Először is tegyünk egy kis kitérőt a kiállítások világába.

A Magyarországon rendezett kiállítások nyitva állnak a nagyközönség előtt, bárki megtekintheti a bírálatra váró macskákat, beszélgethet a tenyésztőkkel és drukkolhat kedvencének a fináléban. De nem csak az egyesületek tagjainak és a tenyésztőknek a kiváltsága a részvétel. Bárki, aki kedvet kapott, nevezhet a törzskönyves kedvencével vagy akár a házi cicájával is, adott feltételek mellett, ha a kiállítást szervező egyesület lehetőséget biztosít erre.

Többféle bírálati rendszerben lehet megmérettetni a macskákat a különböző kiállításokon.

Van a hagyományos bírálati rendszer, amikor odavisszük a macskánkat a bírálati asztalra, ahol egy bíró megadja a megszerezhető címet, erről bírálati lapot állít ki, illetve további versenyekre is továbbjutatthatja és még különdíjakkal, fajta győztes címekkel is jutalmazhatja. Minél több kiállításon vesz részt és szerzi meg az adott címet, annál feljebb lépked a megszerezendő címek listájában a macska. A megszerzendő címek örökös birtokosa lesz és a neve előtt fog szerepelni a megszerzett cím. Ilyen hagyományos bírálati rendszerben szoktunk mi is a legtöbbször részt venni, a Magyar Macskamánia Egyesület szervezésében. További információk a www.macskamania.hu oldalon találhatóak.

WCF rendszerben többféle bírálaton is lehetőség van megmérettetni a macskákat, az előbb említett hagyományos módon és úgynevezett ringes rendszerben. A WCF ring azt jelenti, hogy a kiállítók a macskáikat egymás melletti ketrecekben helyezik el a kategóriájuk szerint, ahol a bíró egyesével veszi ki és bírálja el őket, majd a végén felállítja a 10-es rangsort. További információk a www.hungarocat.hu és a www.pmce.hu oldalakon találhatóak.

TICA bírálatok során szintén ringekben bírálják el a macskákat, itt viszont több, félkör alakban elhelyezett ketrecekben vannak az állatok. Minden ringnek saját bírója van, aki a bírói asztalon bírálja el a macskákat és rangsorolja őket. A bíró vagy a steward viszi ki a macskát az asztalhoz. Napi több bírálaton is részt vesz a cica. A rangsorban elért eredményeik alapján pontokat gyűjtenek, ezek alapján kaphatják meg az adott címet, illetve legalább 1 bírónál szerepelnek a döntőben. Ezen felül, részt vesznek regionális és világversenyben is, amiben a világ összes TICA rendszerében regisztrált cica szerepel. További információ a www.katicacatclub.com oldalon.

FIFe rendszerben hagyományos bírálat van, de külön ketrecbe kell tenni a macskát, és a steward veszi ki a ketrecből a cicát, ő viszi bírálati asztalra. Napi 1 bírálaton vesznek részt, és pontokat gyűjtenek. További információk a www.felishungarica.eu, www.macskaegyesulet.hu oldalakon. A különböző szervezetek általában csak a saját rendszerükben megszerzett pontokat, címeket ismerik el. A TICA és FIFE fajtaleírásai különbözőek. Egyéb információk: www.hazimacska.hu.

Nézzük meg a Macskamánia Magyar Macska Egyesület által szervezett kiállításokon elérhető örökös címeket.

Bírói minősítés lehet:

Nominiert - tovább jut a Best in show címért
Best in Show – a kiállítási osztályának a legszebbike - továbbjut a Best of Best-re
Best of Best – a kategóriájának a legszebb macskája – közülük kerül ki a General Best
General Best - a kiállás legszebb macskája
Bírói Különdíj – a bíró egyedi döntése alapján
Best of Breed - fajtagyőztes – a bírók döntése alapján

Megszerezhető örökös címek:

Macskáink Eredményei:

Int. Ch.
Vicki’s Purring Dreams Arielle

Arielle

2017-CACP-Nominiert-Különdíj
2017-CACP-Nominiert-Különdíj
2018-CAC-Nominiert
2018-CAC
2018-CAC-Nominiert-Best in Show
2019-CACIB-Nominiert-Különdíj
2019-CACIB-Nominiert
2019-CACIB
2019-CACIB-Nominiert
2019-CAGCI-Nominiert
2019-CAGCI-Nominiert
2019-CAGCI
2019-CAGCI-Nominiert


Crafty Cats Clarity

Arielle

2019-CACJ-Nominiert
2019-CACJ


Crafty Cats Evan

Arielle

2019-CACP
2019-CACP
2019-CACP-Különdíj
2019-CACP-Nominiert
2020-CACJ-Nominiert
2020-CACJ-Best of Opposite Sex
2020-CACJ
2020-CACJ
2020-TICA: Shorthair 2th Best Kitten
2020-TICA: Shorthair 2th Best Kitten
Shorthair 5th Best Kitten


Bastet-Amulet Celine Dion

Arielle

2020-WCF-Ring-10/26
2020-CACJ
2020-CACJ